در ادبیات مدیریت، ما با رویکردهای گوناگونی مواجه هستیم. مانند مدیریت بر مبنای عملکرد، مدیریت بر مبنای فرآیندها، مدیریت بر مبنای استثناها و غیره. یکی از رویکردهای بهروز و موردتوجه مدیریتی، رویکرد ویل دان یا مدیریت آموزش نهنگها است.
همانطور که در برخی پارکها و باغ وحشها مشاهده میشود، نهنگهای عظیم الجثه نمایشهای حیرتآوری را برای همگان اجرا میکنند. شاید برای شما سوال باشد که این چطور ممکن است؟ برای آموزش، مربی ابتدا طنابی را به کف استخر نصب میکند و در ازای هر بار رد شدن نهنگ، پاداشی به او تعلق میگیرد. کم کم طناب به سطح استخر نزدیک میشود اما طبیعتا نهنگ عبور از زیر طناب را به پرش از روی آن ترجیح میدهند. اما چون در برابر این عبور، پاداش و واکنشی از سوی مربی درنظر گرفته نمیشود، این موجود به مرور زمان در مییابد که برای پاداش باید از روی طناب پرش انجام دهد.
این رویه در دنیای ما انسانها هم وجود دارد. در کتاب آفرین به نهنگ اثر کن بلانچارد به همین موضوع اشاره میشود. اگر در سازمان، رفتار کارکنان و منابع انسانی شما بر خلاف میل شما یا موازین سازمان عمل کردهاند، آنها را نباید در نظر گرفت و یا واکنشی به آن نشان داد. به احتمال قوی خود پرسنل میآموزند که دیگر به سمت آن رفتار نروند. اگر هم کارکنان کاری طبق موازین سازمان و در جهت کسب و کار شما انجام دادهاند، تشویق و پاداشتان باعث میشود که در این رویه تکرار اتفاق بیفتد که برای سازمان نتایج خوبی به همراه دارد.
این را هم البته باید در نظر بگیرید که هر رویکرد مدیریتی را نمیتوان در هر شرایطی به کار گرفت بلکه بر اساس فرهنگ سازمانی و موقعیت آن رویکردها میتوانند کاملا متفاوت باشند.
برای آشنایی بیشتر با رویکردهای ادبیات مدیریتی میتوانید در دوره آنلاین MBA موسسه بهار شرکت نمائید.
گردآورنده: سینا واحد